Új csok plusz részletei, 2024 januártól lép életbe!

Új csok plusz részletei, 2024 januártól lép életbe!

Új csok plusz részletei, 2024 januártól lép életbe! Megjelentek a 2024. január elsején induló csok plusz részletszabályai. Az ingatlan.com és a money.com így foglalja össze a 43 oldalas rendelettervezetet, amit most társadalmi egyeztetésre bocsátott a kormányzat, vannak azért meglepetések.

    • A lakástámogatási programban a kamat nem fix 3, hanem maximum 3 százalék lesz.
    • A támogatott hitel indulóköltségeit is felülről korlátoznák a rendeletben, amelyek nem haladhatnák meg a 300 ezer forintot.
    • A csok plusszal továbbköltöző családoknak a meglévő ingatlanukat nem kötelező eladni, viszont a következő otthonuk értékének magasabbnak kell lenni a jelenleginél.
    • Korábbi csok-igénylők is élhetnek a csok plusszal, de csak ha a korábban igényelt kamattámogatott hitelt és a vállalt, de még meg nem született gyermekre jutó csok összegét visszafizették.
A max. háromszázalékos kamat miattlesznek olyan bankok, amelyek 3 százaléknál alacsonyabb kamattal kínálják majd a támogatott lakáshiteleket”,

elemezte a Forbes.hu-nak küldött közleményben Korponai Levente, a money.hu vezetője. Szerinte „már a háromszázalékos kamat is nagyon kedvező a jelenlegi piaci környezetben, de az ennél alacsonyabb kamat majdnem példátlannak mondható, utoljára az MNB Zöld Otthon Programja volt ilyen kedvező hitelkonstrukció”. Kérdés, hogy most hogyan reagálnak majd a bankok, hiszen „a kamattámogatást a háromszázalékos kamatig finanszírozza az állam, ha ennél olcsóbban nyújtanának hitelt a bankok, azt már nekik kell kigazdálkodniuk”.

A két portál szerint a csok pluszos ügyfelekért folyó banki verseny azért is lehet kiélezett, mert a támogatott hitel indulóköltségeit is maximalizálná az állam 300 ezer forintban. Ezen felül már csak az értékbecslés és a helyszíni szemle díját számíthatnák fel.
Korponai szerint mindezek ellenére fokozódhat a verseny a bankok részéről, mivel a piaci alapú hitelezés továbbra is döcög, így a csok plusz lehet a bankok ügyfélszerző csodafegyvere.

Amire figyelni kell

A jogszabálytervezetben az ingatlan minimális alapterületéről kapcsolatos részek megegyeznek a 2016 óta érvényben lévő csok szabályokkal. A társasházi lakások minimális alapterülete 40-60 négyzetméter, a családi házaké 70-90 négyzetméter kell, hogy legyen a gyermekek számától függően.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője megjegyzi, hogy a csok pluszos otthonok maximális alapterülete nincs korlátozva, viszont a megvásárolt ingatlan vételára nem haladhatja meg a 150 millió forintot, első közös otthon esetében pedig a 80 millió forintot.