Adó egy százalék és az 1+1% technikai számok, felajánlás 2018

Adó egy százalék és az 1+1% technikai számok, felajánlás 2018

Minden adóbevallásnál megjelölhetjük, hogy melyik szervezetnek, vagy intézménynek adjuk az egy százalékát az adónknak. Minden év május közepén nyilatkozhatunk erről, hiszen ekkor jön el a személyi jövedelem adóbevallás ideje a magánszemélyek részére. A másik egy százalékot egy általunk kiválasztott, bejegyzett egyházaknak ajánlhatjuk fel.

Május 20. napjáig kell teljesíteni a személyi jövedelemadó bevallásokat és ezzel egyidejűleg lehet rendelkezni az adónk 1, valamint másik 1 százalékáról is. Az adónknak ezt a részét jótékony célra fordíthatjuk, és választhatunk kórházat, alapítványt, egyesültet, vagy sok más szervezetet is, valamint a plusz 1 %-unkat valamely egyháznak ajánlhatjuk fel.

Minden évben ugyanaz az adóbevallás benyújtásának határideje, amivel egyidőben rendelkezni lehet az adónk egy kis részéről is. Az adóbevallásunkhoz van egy nyomtatvány, amit ki kell töltenünk ahhoz, hogy felajánlásképpen az 1 %-ról rendelkezhessünk. A NAV honlapján találhatjuk meg az úgynevezett technikai számokat, amik az egyes kedvezményezetteket jelöli, és amiket be kell írnunk a nyomtatványba. A nyomtatvány neve EGYSZA, ami idén a 16EGYSZA.

A második 1%-ot valamelyik, a 2011. évi CCVI. törvény mellékletében található, bevett egyháznak ajánlhatjuk fel. Ha nem akarjuk mindkét 1 %-ot felajánlani, akkor csak azt a részt töltsük ki értelemszerűen, amit fel akarunk ajánlani, a másikat húzzuk át.

A nyomtatványt, mint ahogyan az adóbevallást is, nem csak papír alapon tölthetjük ki, hanem elektronikus formában is, így a NAV honlapjáról letöltött kitöltő program segítségével töltheti ki a honlapról letöltött nyomtatványt. Ebben az esetben a hibázás kizárt, ugyanis a program automatikusan jelzi a hibákat, ha valamit nem jól töltünk ki, vagy valamelyik rubrika kimaradna.

Minden esetre érdemes elgondolkodni ezen a felajánláson, mert ezt az 1+1%-ot így is és úgy is elvonják tőlünk, akkor pedig használjuk ki ezt a jogosultságot, és döntsük el mi magunk, hogy ezt hová utalja az adóigazgatóság. Ha jobban belemélyedünk és végiggondoljuk, biztosan mindenkinek akad olyan szervezet, intézmény, gyerekkórház, állatvédő alapítvány, vagy bármilyen más egyesület, amelyet szívesen segítene. Az viszont biztos, hogy csak olyan szervezet kaphat 1 %-ot, aminek köztartozása nincsen. A lehetséges szervezetekről a NAV honlapján kaphatunk tájékoztatást, úgyszintén azokról is, akik ki lettek zárva a kedvezményezettek köréből.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük