Iskolakezdési támogatás 2018

Iskolakezdési támogatás 2018

Az iskolakezdési támogatás a bruttó minimálbér 30 %-ának erejéig adható.

A támogatást a munkáltató adja évente egyszeri alkalommal, és mindkét szülő igényelheti egyszerre.

Fontos, hogy a támogatás utalvány formájában érkezik, tehát nem készpénzben. Ezt szigorúan csak az általános- és középiskolás gyerekek számára szükséges taneszközök, tankönyvek és ruházati termékek vásárlására lehet felhasználni.

A támogatás feltétele, hogy a szülő családi pótlékra legyen jogosult.

Iskolakezdési támogatást az általános iskolai vagy középiskolai tanévet 2018. szeptemberében kezdő gyermekekre alapozva adhat a munkáltató a munkavállalójának. A dolgozó akkor kaphat ilyet, ha ő a családi pótlékra jogosult szülő vagy ezzel a szülővel egy háztartásban élő házastárs. Ez azért is érdekes, mert a családi pótlék korhatára felett megszűnik a jogosultság. Egy közös gyermek után mindkét szülői igénybe veheti a munkáltatójánál, ha ezek a pontok igazak rá.

Ami újdonság az idén, hogy egyes meghatározott juttatásként nincs összeghatár a juttatáshoz, így tetszés szerinti mértékben adható. A kizárólag utalvány formájában adható juttatás tankönyvre, taneszközre, ruházatra költhető. – Ha valaki csak átfutja a személyi jövedelemadóról szóló törvényt, bizony nehezen találja ezeket a 2016-ban részletesen leírt szabályokat – figyelmeztet Fata László. Alapos olvasás után azonban kiderül, hogy valóban benne vannak a személyi jövedelemadóról szóló törvény 89. paragrafusánál a juttatás szabályai. Eszerint a 2016. december 31-én hatályos szabályozás szerinti béren kívüli juttatások – melyek már 2017-ben nem jelennek meg a béren kívüli juttatások közt – idén a 2016. december 31-én hatályos szabályokban meghatározott feltételek szerint, de az egyedi értékhatárok figyelmen kívül hagyásával egyes meghatározott juttatásként nyújthatók.

Előfordulhat, hogy a munkáltató szélesebb körben akarja támogatni az iskolát, óvodát, egyetemet stb. kezdő gyermekeket vagy éppen azokat a szülőket, akik nem lennének jogosultak családi pótlékra. Ha írásban rögzíti a juttatásban részesülők csoportját, akkor akár ilyen (óvoda, egyetem stb.) helyzetekre is adhat például rögzített, de rendkívül széles felhasználási körrel rendelkező ajándékutalványokat szintén egyes meghatározott juttatásként (43,66 százalék adóval).

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.