Itt a tavasz: 6 titok, amit minden orchidea tulajdonosnak kötelező ismernie!

Ha imádod az orchideákat, és szeretnéd, hogy sokáig bearanyozzák az ablakpárkányodat, akkor mindenképp meg kell tanulnod a helyes gondozási technikákat.

Az alábbiakban egy-két fontos tanácsot adunk azzal kapcsolatosan, hogy milyen speciális igényei vannak az orchideának.

1.Az orchidea életkora

Ha vásároltunk egy orchideát, és nem akar nagyon virágozni, akkor lehetséges, hogy még túl fiatal. Ahhoz, hogy megtudd az életkorát, meg kell számolnod a leveleit. Az érett, virágzásra kész növények legalább 5-8 levele van.


2.Ne változtasd a helyét

Az orchidea nem szereti a helyváltoztatást. Ne mozdítsd el a cserepét semmilyen körülmények között, ez egy valóságos stressz számára.

3.A gyökérzete

Az orchideát mindig átlátszó edénybe kell ültetni, soha ne tegyük bele egy kerámia kaspóba, mert a fotószintézishez szüksége van a fényre.

4.Fontos számára a fény

Mivel nagyon napimádó, gondoskodni kell róla, hogy elegendő napfényt kapjon. Ha legalább 10-12 órát nincs napon, nem fog virágozni megfelelően. Ha semmiképp nem tudjuk biztosítani számára az elegendő napot, akkor egy speciális lámpával meg kell világítani.


5.Hőmérséklet

Gondoskodni kell róla, hogy az orchidea nappal, és éjszaka más-már hőmérséklethez jusson. Az éjszakai hőmérséklet 5-6 fokkal kell alacsonyabb legyen, mint a nappali. Télen is ezt a hőmérsékletet kell biztosítani számára. Tavasz végétől az ősz elejéig nyugodtan kitehetjük a szabadba.

6.Öntözés

Csak akkor kell öntözni, amikor a földje már teljesen száraz. A legjobb, ha esővízzel öntözzük, mert a vezetékes vízben levő klór nem tesz jót a gyökereinek.