Közmunkás bér 2018/2019 – évekre beragadhat a bérük a közmunkásoknak

Közmunkás bér 2018/2019 – évekre beragadhat a bérük a közmunkásoknak

Idén biztos nem változik a közfoglalkoztatottak bére, és igen nagy esély van rá, hogy a következő években sem emelkedik érdemben a fizetésük. Vagy egyáltalán nem lesz közmunkabér emelés.

Ez Lázár János szavaiból derült ki a csütörtöki Kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter az mfor munkatársának kérdésére kijelentette, hogy a közfoglalkoztatottak tavalyi bérét nem emeli 2018-ban a kormány.

Indoklása szerint azért marad változatlan a közmunkások bére, mert a kormány azt akarja, hogy ezek az emberek a versenyszektorban keressenek maguknak munkát. Ebben ösztönözheti őket az egyre növekvő különbség a közfoglalkoztatottak változatlan bére és az emelkedő minimálbér között. Idén bruttó 138 ezer forint a minimálbér, a közmunkások meg 60-70 ezer forint között keresnek – jegyezte meg a miniszter.

Ami pontosításra szorul, mert a közfoglalkoztatottak havi bruttója tavaly és idén is 81 530 forint. A kettő közti különbség azonban így is közel 56,5 ezer forint, ami a kormány szerint arra fogja ösztökélni a közmunkásokat, hogy a versenyszektorban kutassanak állásért, a jobb kereset reményében. Lázár szerint ez nem lehetetlen, van átjárás a kétféle foglalkoztatás között: 2017 második felében például 20-40 ezer fővel csökkent a közmunkások száma. Elmennek, mert a piaci körülmények között többet keresnek – jegyezte meg a miniszter.

A legfrissebb adatok szerint 180 ezren dolgoznak közmunkásként. Lázár a kormány „szociológiai és statisztikai” számításait idézve elmondta, hogy 80 ezer olyan ember él az országban, aki valószínűleg nem fog tudni váltani, vagyis nem lesz képes elhelyezkedni a piaci körülmények között. (Szakértők szerint ez a képzettségbeli hiányosságokra és szocializációs hátrányokra vezethető vissza.)

Tehát ennyi embernek biztosan fenn kell tartani a közmunkát. Azaz ez a fajta foglalkoztatási forma sokáig megmarad. Mint Lázár fogalmazott: a közmunka keretet továbbra is fenntartja a kormány.

Nagyon rossz hír azok számára, akik tartósan bentragadnak a közfoglalkoztatásban, hogy a következő években sem számíthatnak érdemi béremelésre. A miniszter erről azt mondta, nem hiszi, hogy érdemben változna ez a bér. A kormány álláspontja szerint figyelni kell arra, hogy a kétféle bér közti különbség „pozitív motivációt” jelentsen a dolgozók számára. A váltást nem kényszerítő eszközökkel akarjuk elérni – szögezte le Lázár.

Érdemes hozzátenni, hogy a jelenlegi foglalkoztatási környezet kedvez ugyan ennek a folyamatnak -alacsony, 4 százalék körüli az országos munkanálküliség ráta -, de azt nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy pont azokban a leszakadó régiókban nagyobb az átlagnál ez a mutató, ahol az egyik legelterjedtebb foglalkoztatási forma a közmunka. Ott tehát nem annyira könnyű munkát találni, mint a fejletteb nyugati országrészben.

 

Be the first to comment on "Közmunkás bér 2018/2019 – évekre beragadhat a bérük a közmunkásoknak"

Leave a comment