Pedagógus-bértábla-2019 – pedagógus-béremelés-2019

Pedagógus-bértábla-2019 – pedagógus-béremelés-2019

Az életpályamodellek keretében indított béremelési program is folytatódik a közszférában, az elsőként indult pedagógusi béremelési program pedig jövő szerepemberben ezzel ki is fut majd. A leghomályosabb pont most az egészségügyi ágazatban dolgozók béremelése, amiről jelenleg is folynak még az egyeztetések. Ami pedig a bürokráciacsökkentést illeti, a jövő évi költségvetésben egyelőre nem sok nyomát látjuk.

Pedagógusok, egyetemi oktatók

A 2013-ban indult pedagógus életpályamodell keretein belül indított béremelési program 2019-ig tart, vagyis a jövő évi költségvetés az utolsó, amelyben erre félre tesz az állam. Az öt év alatt átlagosan nagyjából 50 százalékosra tervezett béremelés legnagyobb részét (60 százalékát) már 2013. szeptember 1-jén megkapták a pedagógusok, a maradék 40 százalékot a következő négy évre osztották el.

2016 szeptemberében 3,4 százalékkal emelkednek a pedagógusbérek, ami havonta 3-15 ezer forintot jelent. Hasonló mértékű lehet a fizetésemelési program utolsó fejezete is 2017 szeptemberében. A béremelések mértéke nagyban függ attól, hogy az adott pedagógus melyik életpálya-fokozatba tartozik, illetve milyen végzettséggel és hány év munkatapasztalattal rendelkezik.

A felsőoktatásban oktatói, kutatói és tanári munkakörben dolgozók számára 2016-ban 15%-os, majd 2017-ben és 2018/2019-ben további 5-5%-os bérrendezést valósít meg a kormány.

Rend- és honvédelmi dolgozók

A hivatásos állományú rendvédelmi és honvédelmi dolgozók 2015. július 1-jétől átlagosan 30 százalékos illetményemelésben részesültek, ami idén január 1-jétől további 5 százalékkal emelkedett. Ezt követően 2019-ig minden évben, vagyis jövőre is további 5 százalékos illetményemelésben részesülnek. Ez összességében átlagosan 50 százalékos béremelkedést jelent majd.

NAV dolgozók (nem rendvédelmisek)

A költségvetési törvényjavaslatban az szerepel, hogy „2017-ben a költségvetés számol a Nemzeti Adó- és Vámhivatal foglalkoztatottjainak béremelésével is”. Ez valóban így lehet, ugyanis a szerv fejezetében idén 77,5 milliárd forintot szánnak a személyi juttatásokra a tavalyi 71 milliárd után.

Tállai András államtitkár az elmúlt hetekben elárulta: a NAV-törvény alá tartozó adóhivatali dolgozók életpályamodelljének bevezetése három lépcsőben valósul meg. A vezetők 2016. július 1-től átlagosan 15 százalékos emelést kapnak, ezt követően 2017. január 1-jén 5 százalékos, 2018. január 1-jén további 15 százalékos béremelés lesz. A munka törvénykönyve alá tartozó dolgozók pedig egyszeri 30 százalékos béremelést kapnak. Tállai elmondása szerint a béremelési program 21 320 NAV-dolgozót érint majd, vagyis mindenkit.

Állami tisztviselői életpályamodell

Az állami tisztviselői életpályamodell keretein belül elsőként a járási kormányhivatalokban dolgozók bére emelkedik, még idén július 1-jétől. Kovács Zoltán, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára a minap a Rádió Orient nevű médiumnak nyilatkozva elmondta, hogy az életpályamodell idei bevezetése a járási hivatalokban átlagosan 30, de a középfokú végzettségűeknél – akiknek fizetése jelenleg a garantált bérminimumot jelentő havi 128 ezer forint – akár 50 százalékos béremelést is jelenthet.

A 2017-es büdzsétervezetben szerepel, hogy 2017-től a megyei szinten dolgozókra is kiterjesztik a bérrendezést, ami így már összességében az állami tisztviselői karból 33 400 főt érint majd. Kovács Zoltán közigazgatási államtitkár szerint a jövő évi megyei szintű állami tisztviselői béremelés is július 1-jén lesz esedékes, míg a háttérintézmények átalakítása után 2018 nyarán növekedhet a minisztériumi dolgozók bére is.

Na és az egészségügyi dolgozók?

Az egészségügyi dolgozók béremeléséről szóló egyeztetések jelenleg is folyamatban vannak, így nem meglepő, hogy a kedden benyújtott törvényjavaslat még nem tartalmaz pontos számokat rájuk vonatkozóan. A törvényjavaslat szövege csupán annyit említ az előbbi béremeléseken túl, hogy

az egyéb, alapvető közszolgáltatásokat biztosító ágazatokban dolgozó közalkalmazottak esetében megvalósuló egyes bérintézkedések fedezetét is tartalmazza a költségvetés.

A kormány hetekkel ezelőtt hozta meg a döntést arról, hogy jövőre 100 milliárd forint pluszforrást biztosít az egészségügynek elkülönítve, amelyet béremelésre is lehet fordítani. A költségvetés szövegében is szerepel, hogy a kabinet azt szeretné elérni, hogy folyamatosan javuljanak a betegágyaknál dolgozók munkakörülményei, ezért biztosítják jövőre a jelentős többletforrást.

Az érdekvédők és a szakállamtitkárság egyeztetései jelenleg is folynak a béremelések ügyében. A tervek szerint nem várnak jövő évig a bérrendezés megkezdésével, hanem az már az idei év második felében elindulhat.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár ma azt mondta az MTI-nek, hogy „nagyon közel van a megegyezés”, és már egy-két héten belül lezárulhatnak a tárgyalások. Ez legkésőbb május 9-ét jelenti valójában, hiszen a tervek szerint ezen a napon lesz a büdzsé tervezetének általános vitája.

Az államtitkár elárulta, hogy a mai egyeztetés fő kérdése az volt, hogy differenciáltan vagy egységesen emeljenek-e bért, az elmúlt években ugyanis a minimálbér emelkedése miatt összecsúszott a szakdolgozói bértábla, aminek kinyitására most azonban lehetőség lenne. A differenciált emelés esetén a bértáblában újra helyreállna az a viszonyrendszer, amely hagyományosan kialakult a végzettség és a szakmában eltöltött idő alapján – világított rá.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a két héttel ezelőtti Kormányinfón annyit említett még, hogy a mentőszolgálati dolgozók számára is önálló életpályamodellt dolgoznak ki a jövő évi költségvetésben. A Mentőszolgálat személyi juttatásainak 2017. évi előirányzata mindenesetre egyelőre forintra pontosan megegyezik az idénre szánt összeggel (20 milliárd forint), ami arra utal, hogy a mentősök béremelését egyelőre nem dolgozták ki.

A teljes közszférát érinti a kormány jövő évi bérrendezési programja, ezért az egész ágazat részére a költségvetés 225 milliárd forinttal többet biztosít, mint az idei évben. A béremelés büdzséjéből az egészségügyben dolgozók kapják a legnagyobb szeletet, mintegy 82 milliárd forintot. A fizetésemelés – amely érinti az ápolókat, a szakorvosokat, szakgyógyszerészeket, továbbá a mentőket – a kormány és az egészségügyi érdekvédelmi szervezetek közötti bérmegállapodásnak megfelelően jött létre. Vagyis az egészségügyi szakdolgozók idén szeptembertől új bértábla alapján kapják a fizetésüket, ezzel átlagosan bruttó 26,5 százalékos béremelésben részesülnek az idén, és bruttó 12 százalékos emelésben 2017 novemberétől, majd 8-8 százalékos alapbérnövelésben 2018., illetve 2019. november elsejétől.

A teljes munkaidőben foglalkoztatott, közalkalmazott szakorvosok és a szakgyógyszerészek alapbére két lépcsőben, idén szeptemberben és jövő novemberben összesen bruttó 207 ezer forinttal emelkedik. Míg idén szeptember 1-jétől bruttó 107 ezer forinttal vihetnek haza többet az érintett dolgozók, jövő novembertől további bruttó 100 ezer forinttal nő a bérük. 2017 őszén a szakorvosjelöltek és a kórházi gyógyszerészek alapfizetése is nő, bruttó 50 ezer forinttal. 2019 végére, vagyis 38 hónap alatt összességében bruttó 60-70 százalékkal emelkedik a szakdolgozók bére. Az OKJ-s végzettségű, pályakezdő ápolók bruttó bére jelenleg 129 ezer forint, ez 2019 végére 60 százalékkal, 78 ezer forinttal emelkedik. A hasonló végzettségű, de már több évtizede a pályán lévő szakdolgozók jelenlegi 160 ezer forintos bruttó bére 122 ezer forinttal, 76 százalékkal emelkedik ugyanezen időszak alatt. Még nagyobb alapbéremelésre számíthatnak a főiskolát végzett ápolók: a kezdők most bruttó 163 ezer forintot kapnak, ez 2019-re 256 ezer forintra emelkedik.

 

Be the first to comment on "Pedagógus-bértábla-2019 – pedagógus-béremelés-2019"

Leave a comment