Sok helyen munkaszüneti nap a Július 1

Sok helyen munkaszüneti nap a Július 1

Sok helyen munkaszüneti nap a Július 1 -Minden évben július 1-jén ünnepeljük Magyarországon a Semmelweis-napot, vagy más néven a magyar egészségügy napját. Ez a nap arra emlékeztet minket, hogy tiszteljük és elismerjük az egészségügyben dolgozó hősöket, akik napi szinten az emberi életek megmentésén fáradoznak.

Az ünnep neve Semmelweis Ignác (1818-1865), az „anyák megmentője” nevéhez kapcsolódik, aki a 19. században tevékenykedett. Semmelweis Ignác magyar orvos volt, aki jelentős felfedezésével hozzájárult a gyermekágyi láz leküzdéséhez.
Semmelweis felfedezése idején, 1847-ben a bécsi közkórházban dolgozott, ahol rájött, hogy a gyermekágyi lázat fertőzéssel okozzák azok az orvosok és orvostanhallgatók, akik fertőzött kézzel vizsgálják a várandósokat, miután előzőleg boncoltak. A probléma megoldására Semmelweis klórmeszes kézmosást javasolt, amelynek bevezetése azonban nem vált népszerűvé, ám végül az idő és a statisztika, később pedig a mikrobák felfedezése őt igazolta.

A Semmelweis-nap a tisztelet és az emlékezés jegyében zajlik, megünnepli az egészségügyi szakembereket, akik a mindennapokban az emberi egészségért küzdenek.

A magyar egészségügy napját 1992 óta ünnepeljük, az ugyanezen a napon ünnepelt köztisztviselőkkel és kormánytisztviselőkkel együtt. 2011 óta ez a nap az egészségügyben dolgozók számára kizárólagos munkaszüneti nap. Hírközpont