Táppénz 2024 – Táppénz összege 2024-ben, és táppénz kódok!

Táppénz 2024 – Táppénz összege 2024-ben, és táppénz kódok!

Betegszabadság és táppénz 2024-ben

A magyar dolgozók legfontosabb juttatásai közé tartozik a betegszabadságra és a táppénzre való jogosultság, amelyeknek szabályait és jogosultsági feltételeit a Munka Törvénykönyve összegzi. Ezek feltétele, hogy a jogosult rendelkezik a szükséges TB-jogviszonnyal, fizeti az egészségbiztosítási járulékot és a keresőképtelenségét igazolni tudja (a keresőképtelenségi igazolás kiállításáért forduljunk háziorvosunkhoz).
Alapesetben, ha egy magyar dolgozó saját betegsége okán esik ki a munkából, évi 15 munkanapon keresztül betegszabadságra jogosult: ilyenkor a munkáltató költségén lábadozhat, míg fel nem épül betegségéből. Betegszabadság esetében 2024-ben egységesen a távolléti díj 70%-a jár, amiből ugyanúgy adózunk, mint a rendes fizetésünkből. Ha ez a 15 napos betegszabadság lejárt, illetve abban az esetben, ha a munkavállaló nem saját betegsége okán vált keresőképtelenné (hanem pl. gyermeke megbetegedése miatt), akkor viszont táppénzre mehet el írja a www.hitelforum.hu.

A táppénz 2024 évében változatlanul – a betegszabadsággal szemben – naptári napokra jár, maximum 1 éven keresztül állhat fenn, a táppénzes juttatás összegét pedig befolyásolja, hogy milyen táppénz kóddal lettünk bejelentve – itt jön a képbe, hogy mit jelentenek a táppénz kódok 2024-ben. A táppénz összege alapesetben a napi átlagkereset 50-60%-a, bizonyos esetekben viszont a bér 100%-a jár, amelyből 15%-os személyi jövedelemadó kerül levonásra.Keresőképtelenség 2024: ki minősül keresőképtelen személynek?

Ahhoz, hogy valaki hivatalosan is keresőképtelen állományba kerüljön, szükséges, hogy a dolgozónak legyen bejelentett munkaviszonya, fizesse az egészségbiztosítási járulékot és igazolnia kell a keresőképtelenséget is. Nem jár táppénz (a táppénz kódok 2024 évi kategóriáitól függetlenül sem), ha a dolgozó a keresőképtelen napokra teljes fizetését már megkapta, a betegszabadság lejártát követő pihenőnapra, illetve, ha a biztosítása szünetel, vagy ha a dolgozó saját jogán nyugdíj folyósításában részesül. A táppénz kódok 2024 évi feltételei szerint a következő személyek minősülnek keresőképtelennek:

  • az a munkavállaló, aki saját betegsége miatt nem tudja a munkáját ellátni;
  • az a munkavállaló, aki fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátásban betegségének megállapítása vagy gyógykezelése miatt részesül;
  • az a dolgozó, akit közegészségügyi okból hatóságilag elkülönítenek (pl. fertőzésveszély);
  • az a személy, aki járványügyi, vagy állategészségügyi zárlat miatt munkahelyén megjelenni nem tud és más munkakörben átmenetileg nem foglalkoztatható;
  • akit közegészségügyi okból foglalkozásától eltiltanak és más beosztást nem kap;
  • olyan anya, aki kórházi ápolás alatt álló, egyévesnél fiatalabb gyermeküket szoptatja;
  • olyan anya, aki várandóssága, szülése miatt nem tudja munkáját ellátni és csecsemőgondozási díjra, röviden CSED-re nem jogosult;
  • az a szülő, aki 12 évesnél fiatalabb beteg gyermekét otthon ápolja és a gyermeket a saját háztartásában neveli;
  • olyan szülő, aki 12 évesnél fiatalabb gyermeke kórházi kezelése időtartama alatt a gyermek mellett tartózkodik egy fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézményben;
  • az a dolgozó, aki a méltányosságból adható táppénz tekintetében a szülő;
  • aki 12-18 év közötti beteg gyermekét otthon ápolja, illetve akinek ilyen korú gyermekének a kórházi kezelése időtartamára a gyermeke mellett kell tartózkodnia a fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézményben.
Táppénz kódok 2024: mik a táppénz kódok jelentései?

Így, hogy tudjuk, mik a táppénz feltételei, nézzük meg azt is, mit érdemes tudni a táppénz kódok 2024 évi kritériumai kapcsán. Nézzük, hány táppénz kód van 2024-ben és milyen juttatásokra számíthatunk a 2024-es táppénz kódok esetében!

 • 1-es táppénz kód 2024 – üzemi baleseti táppénz: 100%-os táppénz, előtte nincs betegszabadság; a táppénz összege a keresőképtelenség kezdetétől jár; nincs munkáltatói táppénz 1/3, ehelyett az egész költség a munkáltatót terhelheti.
 • 2-es táppénz kód 2024 – foglalkoztatási megbetegedés: 50-60%-os táppénz, nincs betegszabadság; a táppénz a keresőképtelenség kezdetétől jár; nincs munkáltatói táppénz 1/3, ehelyett az egész költség a munkáltatót terhelheti.
 • 3-as táppénz kód 2024 – közúti baleseti táppénz: 50-60%-os táppénz, van betegszabadság, azt követően jár a táppénz; ebből 1/3 munkáltatói táppénz.
 • 4-es táppénz kód 2024 – egyéb baleseti táppénz: 50-60%-os táppénz, van betegszabadság, azt követően jár a táppénz; ebből 1/3 munkáltatói táppénz.
 • 5-ös táppénz kód 2024 – beteg gyermek ápolása: 50-60%-os táppénz, nincs betegszabadság; a táppénz a keresőképtelenség kezdetétől jár.
 • 6-os táppénz kód 2024 – szülési táppénz: 50-60%-os táppénz, nincs betegszabadság; a táppénz összege a keresőképtelenség kezdetétől jár.
 • 7-es táppénz kód 2024 – hatósági elkülönítés közegészségügyi okokból: 50-60%-os táppénz (karantén táppénz kód), nincs betegszabadság; a táppénz a keresőképtelenség kezdetétől jár.
 • 8-as táppénz kód 2024 – egyéb betegségre járó táppénz: 50-60%-os táppénz, van előtte betegszabadság, azt követően jár a táppénz, amelynek 1/3-a munkáltatói táppénz.
 • 9-es táppénz kód 2024 – veszélyeztetett terhességi táppénz: 50-60%-os táppénz, nincs betegszabadság; a táppénz a keresőképtelenség kezdetétől jár; 1/3 munkáltatói táppénz. hirközpont