Iskolakezdési támogatás 2018 : összege, feltételei!

Iskolakezdési támogatás 2018 : összege, feltételei!

A munkáltatók által a munkavállalóknak adható cafeteria elem az iskolakezdési támogatás. Az szja lecsökkentése miatt 1 százalékkal kevesebb adót kell fizetni ezen cafeteria elem után. Az adót a munkáltató fizeti meg utána.

Napjainkban nem csak a munkaerőpiaci helyzet, az egyes korosztályokban és régiókban tapasztalható munkanélküliség, a nehéz gazdasági helyzet, valamint a fogyasztói árak alakulása nehezíti meg a családok boldogulását, hanem az is, hogy a fizetések nem követik megfelelő ütemben a mindennapokban beszerezni szükséges termékek árait.

Mindez természetesen befolyással van a gyermekvállalási kedvre is, hiszen jól tudjuk, hogy az iskoláztatás még akkor is igen komoly összegekbe kerül, ha a felsőoktatási költségekről nem is beszélünk. A folyamatosan változó jogi háttéranyag, valamint a kormány döntései igyekeznek szem előtt tartani a gyermekek iskoláztatásának megkönnyítését a családok számára, s teszi ezt többek között a cafeteria elemként adható iskolakezdési támogatással.

Bár ezt a lehetőséget 15 +14 %-os járulékfizetési kötelezettség terheli, ennek ellenére is kedvező marad a munkaadók és a munkavállalók számára is. Az adó alapja a juttatás értékének 1,19 szerese, melyből 15% szja-t és a 14 százalékos EHO-t vonják (mivel az egészségügyi járulék két kulcsossá vált 2017.01.01.-től, így maradt a 14 és a 27%-os eho. ezért nem kell fizetni a kamat után 6%-os eho-t pl.)

A cafeteria keret felhasználásának eldöntésekor kerül sor annak megválasztására, hogy a munkavállaló igényli-e ilyen formában a juttatást. A kedvező adó-, és járulékfizetési feltételek miatt a bérjellegű kifizetéseknél jobban megéri az iskolakezdési támogatás a munkaadó számára, így valószínűleg idén is egyre többen döntenek majd mellette.

Összegét tekintve a bruttó minimálbér 30 %-ának erejéig adható, vagyis az idei évben 38.295.- forintot jelent ez majd a családok számára, melyet gyermekenként, évente egyszeri alkalommal, mindkét szülőnek adhatnak a munkaadók. A juttatást szeptember hónapban osztják ki a jogosultaknak, Az utalvány formájában kapható cafeteria elem felhasználási köre szigorúan szabályozott, kifejezetten az általános-, és középiskolás gyermekek számára szükséges taneszközök, tankönyvek és ruházati termékek vásárolhatóak belőle, méghozzá hazánk körülbelül 14 000 üzletében.

Fontos tudnivaló, hogy dönthet úgy a munkáltató, hogy mindkét szülő kap iskolakezdési támogatást, akár abban az esetben is, ha ugyanazon munkáltatónál dolgoznak. Feltétel az is, hogy a szülő családi pótlékra legyen jogosult. Az utalvány felhasználható a már említett célokra a tanév első napját megelőző 60. naptól egészen az érintett naptári év utolsó napjáig.

Családosként mindenképpen érdemes kihasználni azokat a lehetőségeket, melyeket a törvény adta keretek lehetővé tesznek, hiszen tény, hogy az általános-, és középiskolai költségek is igen magasak lehetnek. A tankönyvek, a plusz órák, a szükséges eszközök mind-mind pénzbe kerülnek, és az árakat figyelve sajnos egyre többe. Bár tény, hogy a többgyermekes családok támogatás terén is jobban járnak, de ez még korántsem jelenti azt, hogy a megélhetés azon a szinten lenne biztosított, ami ideális a család számára. A bérszínvonalat tekintve is komoly problémák adódhatnak, ha például az egyik szülő ideiglenesen munka nélkül marad. Különösen érvényes ez azokra, akik alacsony szakképzettséggel rendelkeznek, vagy hazánk munkavállalás szempontjából előnytelen régióiban élnek.

Az iskolakezdési támogatás, mint választható cafeteria elem nagy segítséget képes nyújtani az olyan helyzetben levő családoknak, akiknek egyébként problémát okozna a tankönyvek, vagy az alapvető tanszerek beszerzése. Munkaadójánál tájékozódhat a lehetőség részleteiről, de akár online is megismerheti a témát érintő aktualitásokat, hogy azokat előnyére fordítva a lehető legjobban ki tudja használni.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük