Hitelkiváltás ingyen! Bárlistásoknak is >>>

Hitelkiváltás ingyen! Bárlistásoknak is >>>

Elindult az az időszak, amikor ingyen válthatják ki a lakáshitelüket a forintosításon átesett ügyfelek. Az érdeklődők száma hatalmas, de csak kevesen léptek eddig. Sokaknak a meglévő bankjuk adhat a hivatalosnál jobb ajánlatot.
Teljes gőzzel beindult a kiváltási szezon a forintosításon átesett devizahitelesek számára – írta a Világgazdaság. Bár a devizahitelesek többsége már április végén vagy május legelején megkapta az elszámolásról szóló levelet, egy hónapot várniuk kellett arra, hogy módosuljon a szerződésük, és elinduljon az a 60 napos időszak, amikor ingyenesen felmondhatják a kölcsönüket a régi bankjuknál.
A lehetőségre sokan várhatnak, hiszen csak a K&H-nál 25 ezren érdeklődtek az idén a kiváltó hitelekről. A K&H-hoz egyébként egyelőre csak vinni lehet kedvezményesen a hitelt, a bank ügyfelei ugyanis az elhúzódó jogi folyamatok miatt nagyrészt csak ennek a hónapnak az első felében kapták meg az elszámolásról szóló leveleket.
A potenciális piac hatalmas, hiszen összesen több mint 400 ezer devizaalapú jelzáloghitelt forintosítottak az elmúlt hónapokban, és elvileg mindegyiket ki is lehetne váltani. Az első hetekben azonban a hitelkiváltások még nem pörögtek fel.
A Budapest Banknál egyelőre elvétve fordul elő, hogy felmondják a forintosított hitelt, a más banktól érkező érdeklődők és az ilyen irányú hitelkérelmek száma viszont már egyértelműen nőtt. Máshol sincs még nagy mozgás: az Axánál az ügyfelek 1,5 százaléka érdeklődött a hitel felmondásáról, és 1 százalékuk döntött úgy, hogy elhagyja a bankot, az OTP-nél pedig eleve kevés hitelkiváltóra számítottak, és a tények még az előzetes várakozásokat is alulmúlják. Visszavetheti a hitelkiváltásokat az is, hogy gyakran a bankok maguk tesznek jobb ajánlatot a felmondást fontolgató ügyfeleiknek.

Az elszámolólevelekben szigorúan az eredeti kamatszint alapján kellett a bankoknak meghatározni az új kamatot és törlesztőrészletet, és ennél jobb ajánlatot akkor sem adhattak, ha szerettek volna. Az euróhiteles ügyfelek gyakran a maximális kamatot kapták, és volt olyan lakáshiteles is, akinek még nőtt is a kamata a minimálisan megszabott 1 százalékos kamatmarzs miatt. Ha viszont egy ügyfél elégedetlen ezzel, és fel akarja mondani a szerződést, a hitelintézet, ha meg akarja tartani a kliensét, ajánlhat neki jobb egyedi feltételeket.A következő hónapokban viszont változhat a helyzet. A K&H például arra számít, a 3 ezer milliárd forintnyi forintosított hitel harmadát is kiválthatják előbb-utóbb. A piacnak lökést adhat például az is, ha lezárul a 60 napos ingyenes felmondási időszak, ebben a periódusban ugyanis az ügyfelek kénytelenek többnyire önállóan intézni a hitelkiváltást, hiteltanácsadónak ugyanis a bankok nem fizethetnek jutalékot. Egy jó adós a régi hitelét könnyen olcsóbbra cserélheti, a kiváltási versenybe beszálló bankoknál ugyanis a lakáshitelek kamata a padlót veri.

A legagresszívabban jelenleg a CIB, a K&H és a Budapest Bank akciózik, náluk a legalacsonyabb THM-ek már a 4 százalékot sem érik el, de az MKB és az Erste is nagyon alacsony kamatokat kínál, utóbbi bank még 100 ezer forintos ajándékot is ad a hitelt nála kiváltó ügyfeleknek. Az extra alacsony kamatok egyébként a legtöbbször nem járnak automatikusan, gyakori, hogy elvárják hozzá a magas jövedelmet, hogy valamilyen más szolgáltatást is vásároljon meg az ügyfél a pénzügyi csoporttól, vagy pedig hozzon egy igazolást arról, hogy semmiféle elmaradása, késedelme nem volt korábbi hitelének törlesztésénél.

 

Be the first to comment on "Hitelkiváltás ingyen! Bárlistásoknak is >>>"

Leave a comment