Adóbevallás 2018 : csökkentett adattartalmú bevallást május 20-áig nyomtatott és elektronikus formában is be lehet nyújtani

Adóbevallás 2018 : csökkentett adattartalmú bevallást május 20-áig nyomtatott és elektronikus formában is be lehet nyújtani a nav felé !

 

 

A nyomtatott verzióban mindössze hétoldalnyi megoldást az adóhivatal azoknak ajánlja, akiknek szja-bevallása nem a munkáltató és nem is a NAV közreműködésével készül el, és megfelelnek a feltételeknek.

Még mindig talál egyszerű megoldást az, akinek személyijövedelemadó-, azaz szja-bevallása nem a munkáltatója, és nem is a NAV közreműködésével készül el: az úgynevezett csökkentett adattartalmú bevallást május 20-áig nyomtatott és elektronikus formában is be lehet nyújtani a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz – közölte a NAV csütörtökön az MTI-vel. Az adóhatóság tájékoztatása szerint ebben az évben a csökkentett adattartalmú személyijövedelemadó-bevallás nyomtatott verziója mindössze hét oldal terjedelmű. Kitöltéséhez segítséget nyújt a negyedik oldalon szereplő konkrét példa, amely a leggyakrabban kitöltött sorokra vonatkozóan ábrázolja, hogy mely összeget, milyen összefüggés alapján és melyik sorba kell beírni.

A személyijövedelemadó-bevallás csökkentett adattartalmú nyomtatványa a NAV bármely ügyfélszolgálatán beszerezhető, illetve letölthető a NAV honlapjáról. A honlapon elérhető kitöltő-ellenőrző program használatakor a 1353-as számú bevallás előlapján lehet kiválasztani a csökkentett adattartalmú bevallást. A NAV felhívja a figyelmet: a csökkentett adattartalmú bevallást nem lehet alkalmazni, ha tavaly például valaki az Államadósság Ellen Alapba való befizetés utáni adóalap-kedvezményt érvényesített; 2013-ban külföldről származó jövedelme volt; ingatlan, vagyoni értékű jog értékesítéséből származó jövedelem után adókiegyenlítést érvényesített; csereügyletből szerzett bevallásköteles jövedelmet; különadó hatálya alá tartozó bevételt szerzett.

Akinek 2017-ben más olyan bevallásköteles jövedelme keletkezett, amelyet a csökkentett adattartalmú bevallásban megfelelő sor hiányában nem tud feltüntetni, annak a teljes adattartalmú 53-as számú bevallást kell kitöltenie és május 20-áig eljuttatnia a NAV-hoz – olvasható az adóhatóság közleményében

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

öt × öt =