Hírdetés

Bérkalkulátor

Hírdetések

Minimálbér 2016 - ilyen hatása van valójában

Minimálbér 2016 - ilyen hatása van valójában

 

A 2000 és 2002 közötti minimálbér-emelés az alacsony keresetű munkavállalók 4 százalékának elbocsátásához vezetett, a többiek jövedelmét azonban jelentősen, 21 százalékkal növelte. Összességében az alacsony keresetű munkavállalók valószínűleg jól jártak a minimálbér-emeléssel.

A magyar kormányok többször is minimálbér-emeléssel próbálták növelni az alacsony keresetű munkavállalók jólétét, és legnagyobb parlamenti pártjaink mind támogatják a minimálbér emelését. De vajon tényleg segít a minimálbér az alacsony keresetű munkavállalókon? Erre keresi a választ Harasztosi Péter és Lindner Attila (2015) tanulmánya.

Bár a minimálbér-emelés sok alacsony keresetű ember jövedelmét növeli, nem szándékolt következményekkel is járhat. A megemelkedett bérköltség miatt egyes vállalatok bezárhatnak, mások pedig elbocsáthatják a megdrágult munkaerő egy részét.

Elvileg még az is megtörténhet, hogy a minimálbér-emelés több embert taszít munkanélküliségbe és szegénységbe, mint ahánynak az életszínvonalát emelni tudja.

A múltbeli minimálbér-emelések tapasztalatai segíthetnek megérteni, hogy mekkorák ezek az ellentétes hatások. 2000 és 2002 között radikálisan megemelkedett a minimálbér: míg 2000-ben csak 25 500 forint volt (mai áron 49 ezer forint) addig 2002-re elérte az 50 ezer forintot (mai áron 84 ezer forint).

Látszik, hogy a foglalkoztatás 4,3 százalékponttal jobban csökkent azoknál a vállalatoknál, amelyek jobban ki voltak téve a minimálbér-emelésnek. Vagyis a minimálbér valóban csökkenti az alacsony keresetűek foglalkoztatottságát. (Az, hogy a foglalkoztatás mindkét vállalati csoportban csökkent, részben annak a természetes folyamatnak köszönhető, hogy a vállalatok egy része 2002-re megszűnt.)

Bruttóban 5-6, nettóban szűk 5 ezer forinttal emelkedik a minimálbér jövőre – legalábbis így akarja a kormány.

Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányülést követő sajtótájékoztatón, 5,5 százalékos minimálbér-emelkedést ígért be jövőre. Ez a kormány terve, de ha a munkaadói és munkavállalói képviseletek nem tudnak megállapodni egymással, akkor a kormány keresztül tudja vinni akaratát. Ha így lesz, akkor, hogy január elsejétől a mostani 105 ezer forint helyett valamivel több, mint 110 ezer forint lesz a minimálbér. (Egészen pontosan 110.775 forintra jön ki.)

Most a minimálbér nettója 68.775 forint, jövőre ebből 73.665 forint lenne a kormány elképzelései szerint.

Ha ugyanekkora emelés lesz a legalább középfokú végzettséget igénylő munkakörökre érvényes garantált bérminimumnál, akkor az 128 ezer forintre emelkedik a mostani 122 ezerről. (Nettóban: 79.910 forintról havi 85.592 forintra nő.)

A mostani változás beleillik az elmúlt évek tendenciájába, ugyanis a minimálbér utoljára jelentősen 2012-ben emelkedett (de akkor az adójóváírás is kikerült az adórendszerből), akkor 78 ezer forintról 93 ezerre, azóta az évente maximum 4-5 ezer forinttal nőtt a minimálbér.

Minimálbér összege 2016: Tízezerrel is nőhet a minimálbér