Hírdetés

Kapcsolódó hírdetések:

Hírdetések

Híres garázsok - innen indultak és most milliárdosok!

Akár a világot meg lehet váltani egyetlen garázsból - bizonyították már be sokan, köztük Steve Jobs, Larry Page és Walt Disney. Az alábbiakban öt olyan óriásvállalatot mutatunk be, amelyek kis garázsokból indultak és mostanra milliárd dolláros óriáscégekké nőtték ki magukat.

 

Disney


Mindössze egyetlen autó és egy jó képregényötlet számára volt elegendő hely Walt Disney nagybátyjának garázsában, ahonnan az egyik alapítóról elnevezett médiabirodalom elindult 1923-ban. A két testvér, Walt és Roy egy képregényen kezdtek el dolgozni, ami az "Alice Comedies" néven futott, később ez ihlette az "Alice Csodaországban" rövidfilmet. Mostanra a Disney a legnagyobb profitot termelő médiavállalat a világon, van saját kábeltelevíziója és filmstúdiója, és világszerte 14 vidámparkhoz adja nevét.

Öt garázs, ahonnan megváltották a világot

Forrás: Themeparkphotos

 

Hewlett-Packard


A Hewlett-Packard egy 20 négyzetméteres garázsban kezdte meg működését, mindössze 538 dolláros kezdeti befektetéssel, amikor a Stanford egyetem két diákja, Bill Hewlett és Dave Packard megépítette a cég első termékét, egy oszcillátort. Érdekesség, hogy első ügyfelük pont egy másik "garázscégből" lett óriásvállalat, a Walt Disney Productions lett. Mára egy kis múzeum lett a garázsból, amit a "Szilícium-Völgy szülőhelyének" is tartanak. A HP volt a világ legnagyobb számítógépgyártója 2007 és 2013 között. Tavaly két cégre szakadt szét, együttes bevételük elérte a 100 milliárd dollárt.

Öt garázs, ahonnan megváltották a világot

Forrás: Europress / Getty

 

Apple


1976-ban Steve Jobs és Steve Wozniak birtokba vették Jobs szüleinek garázsát, ahol összeszerelték az első 50 Apple-számítógépet. Ezeket Paul Terrell üzletében adták el, darabonként 500 dollárért. Az Apple mostanra a világ legnagyobb információs technológiai vállalata lett bevétel, profit és eszközérték alapján is és a világ második legnagyobb okostelefon-gyártója.

Öt garázs, ahonnan megváltották a világot

Forrás: Allaboutstevejobs.com

 

Amazon


Nem sokkal azután, hogy Jeff Bezos az egyik Wall Street-i befektetési bank legfiatalabb alelnöke lett, otthagyta a jól fizető állását, hogy az online kiskereskedelemben próbáljon szerencsét, először csak könyvek árusításával. Mostanra a világ egyik vezető online kiskereskedelmi cége lett az Amazon.

Öt garázs, ahonnan megváltották a világot

Forrás: Europress / Getty

 

Google


Két stanfordi diáknak, Larry Page-nek és Sergey Brinnek köszönhetjük az online keresőóriást, a Google-t. Az alapítók célja az volt, hogy egy olyan platformot adjanak a felhasználók kezébe, ami az interneten fellelhető információkat könnyen hozzáférhetővé tegye az "egyszerű" felhasználók számára is. A Google jelenleg a leglátogatottabb weboldal a világon.

Öt garázs, ahonnan megváltották a világot

Forrás. Europress / Getty