Hírdetés

Kapcsolódó hírdetések:

Hírdetések

Közmunka: szigorítást akar a kormány

Közmunka: szigorítást akar a kormány

A kormány a jelenlegi 16 évről 18 évre emelné fel a közmunkások alsó korhatárát, továbbá megszüntetné a foglalkoztatási szövetkezeteket - az erről szóló törvénytervezet a kormány honlapján jelent meg.
 
Képtalálat a következőre: „közmunkaprogram”
 

A foglalkoztatási jellegű törvényeket módosító tervezet egyik pontja a közmunkások alsó korhatárának a megemelése. Az indoklás szerint ez azért szükséges, mivel a fiatalok az iskola befejezése helyett közmunkásnak állnak, holott a munka világába a képzésen keresztül vezet az út.

A másik - szélesebb körben - jelentősnek mondható módosítás a jövő év első napjától megszünteti a foglakoztatási szövetkezeteket. A szövetkezeti törvény ezeket a szociális szövetkezetek speciális változataként definiálja. Ilyet alapítani legalább 500 magánszeméllyel és egy országos nemzetiségi - például roma - önkormányzat bevonásával lehet.

Sajtóhírek szerint az ellenőrzések során kiderült, hogy ezek a szövetkezetek - az alacsonyabb közteherre hivatkozva - azzal keresték meg a munkaadókat, hogy a munkavállalóikat léptessék be a szövetkezetbe és attól kölcsönözzék vissza a dolgozókat. Nos, ez a lehetőség szűnik meg ez év utolsó napján. Egy kiskapu azért marad: amennyiben a kölcsönzési szerződés ettől később jár le, akkor a foglakoztatási szövetkezettel fennálló munkaviszony ez utóbbi időpontban szűnik meg.