Hírdetés

Nyugdíjkorhatár táblázat

Hírdetések

Korkedvezményes nyugdíj 2016– új szabály 2016 január 1-jétől

Korkedvezményes nyugdíj – új szabály 2016 január 1-jétől ?

Valószínű, hogy megszűnik a korkedvezmény, mert jelenleg December 31-ig van érvényben !


Czomba Sándor a korkedvezményes nyugdíjról az M1 Az Este című műsorában is beszélt. Kifejtette, a kivezetéséről már döntött a kormány, de arról érdemes tárgyalni, hogy milyen más módszerekkel lehet segíteni az egészséget jobban igénybe vevő szakmákban dolgozókat. A problémamegoldásban azonban állami szerepvállalás nem lehet - nyomatékosította.

 

Január 1-jétől a korábban bányász munkakörben dolgozók meghatározott feltételek mellett a korábbinál előnyösebb előírások mellett jogosultak korkedvezményes nyugdíjra. Ki jogosult még korkedvezményes ellátásra?

2015. január 1-jétől a korkedvezményre jogosító munkakörben legalább három évet eltöltött bányász abban az esetben is jogosult egy év korkedvezményre (vagyis a korhatár betöltése előtt veheti igénybe az ellátást), ha nem szerezte meg a tíz év korkedvezményre jogosító időt. Ezt a kedvezményt azonban kizárólag azok vehetik igénybe, akiknek a munkaviszonya bányászati szerkezetátalakítás, korszerűsítés vagy bányabezárás miatt szűnt meg.

Korkedvezményre egyébként a 2011-ben hatályos szabályok szerint szükséges jogosultságot 2014 végéig megszerző személyek jogosultak. Így a férfiaknak ehhez legalább tíz évig, a nőknek pedig legalább nyolc évig kell korkedvezményre jogosító munkakört betölteniük.  A férfiak a korkedvezményre jogosító munkakörben betöltött minden öt, a nők pedig minden négy év után kapnak egy-egy év korkedvezményt.

Korkedvezményre a szervezet fokozott igénybevételével járó, illetve az egészségre különösen ártalmas munkát végző munkakörben dolgozók szerezhettek, szerezhetnek jogosultságot.

2015-től már nem szerezhető további jogosultság.