Hírdetés

Tipszmikszültél ????

Hírdetések

Halálbüntetés: botrányt kavart Orbán Viktor megszólalása

A halálbüntetés magyarországi lehetséges bevezetéséről szóló vita uralta a rövid munkahetet. Orbán Viktor pécsi kijelentése nemzetközi visszhangot is kapott. Több mint hat év után hazaérkezett Tóásó Előd is, valamint végleg eldőlt, hogy a 4-es metrót nem építik tovább, és Áder János sem megy Moszkvába.

Kedden Pécsett robbantotta a halálbüntetés-bombát a miniszterelnök, ami nemzetközi felháborodást is keltett. Orbán Viktor szerint napirenden kell tartani a halálbüntetés kérdését Magyarországon. A kormányfő a kaposvári trafikos gyilkossággal összefüggésben hangsúlyozta: az eset azt mutatta meg, hogy a korábban bevezetett három csapás törvénynek és a tényleges életfogytig tartó büntetés bevezetésének nincs visszatartó ereje.

Ezt követően a baloldali ellenzéki pártok élesen bírálták a miniszterelnök nyilatkozatát, amivel ugyanakkor a Jobbik egyetértett.

Orbán Viktor Pécsett dobta be a halálbüntetés kérdését

Fotó: Polyák Attila - Origo

Nemzetközi színtér

Az ügy szerdán folytatódott azzal, hogy élesen bírálta a magyar kormány szerinte populista megnyilvánulásait az Európa Tanács emberi jogi biztosa. Nils Muiznieks azt írta: a halálbüntetés visszaállításának Orbán Viktor kormányfő által felvetett ötlete ellentétes Magyarországnak az Emberi Jogok Európai Egyezményéből fakadó kötelezettségeivel, és az Európa jelentette értékekkel.

Az Európai Bizottság egyik szóvivője pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a halálbüntetés eltörlése az uniós csatlakozás egyik előfeltétele. Korábban Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke bejelentette: telefonon hívja fel Orbán Viktort a halálbüntetésről szóló kijelentése miatt.

Martin Schulz telefonon beszélt Orbánnal

Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Lázár kifejezetten a híve

Csütörtökre kiderült, hogy Magyarország nem tervezi a halálbüntetés bevezetését – ezt aznap erősítette meg telefonon a kormányfő az Európai Parlament elnökének. Orbán Viktor ugyanakkor azt mondta Martin Schulznak: vita van a kérdésről. A telefonbeszélgetésről a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón számolt be.

Lázár János megerősítette korábbi véleményét: ő maga kifejezetten híve a halálbüntetésnek. Újhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője közölte: az Európai Parlament állampolgári jogokkal, bel- és igazságügyi kérdésekkel foglalkozó bizottsága a jövő héten vitatja meg Orbán Viktor migrációval és halálbüntetéssel kapcsolatos javaslatait.

A halálbüntetés május 1-jén is előkerült: a Jobbik parlamenti vitanapot kezdeményezett a kérdésről.