A világ 10 legnagyobb vállalat a Földön

Mindenki azt hiszi hogy a Facebook a legnagyobb vállalat.Bár azelmult héten  új történelmi csúcsra száguldott a Facebook árfolyama, amivel 180 milliárd dolláros vállalat lett a mindössze 10 éves múltra visszatekintő közösségi oldal. Ezzel bekerült a világ 30 legnagyobb vállalata közé.

De vajon kik a legnagyobbak?

A rövid múltra tekintő cég már előkelő helyet foglal el a világ legnagyobb vállalatinak sorában, most pontosan a 29. helyet birtokolja, ami nem kis teljesítmény. A technológia szektor olyan szereplőit szorítja maga mögé, mint az Intel, az Orcale, vagy a Cisco.

Ők a világ urai!

 

10.) Chevron

9.) Wal-Mart

8.) Roche-svájci gyógyszergyártó

7.) General Elecric

6.) Royal Dutch Shell

5.) Johnson & Johnson

4.) Microsoft

3.) Google

A Google története 1996-ban kezdődött a Stanford egyetemen két PhD-hallgató, Larry Page és Sergey Brin kutatási projektjeként. Miközben az internetkorszak hajnalán a hagyományos keresők a találatokat az alapján rangsorolták, hogy a keresett kifejezés hányszor jelenik meg az adott oldalon, a két diák egy teljesen más rendszerrel állt elő, amely az oldalak közötti kapcsolatokat is elemezte és relevancia alapján tette sorrendbe a találatokat. A Google az internetes szolgáltatásokra és termékekre specializálódott a keresések, a cloud computing, a szoftver és az internetes hirdetési technológiák terén. Legfontosabb termékei a keresőmotorja, a Gmail levelezőrendszere, irodai programjai, mint az OpenOffice vagy a Google Drive. Van saját operációs rendszere a Chrome OS, sőt saját márkás laptopot is piacra dobott, a Chromebookot. Az okostelefonok piacán az Android operációs rendszerrel képviselteti magát, amely gyorsan a világ vezető mobil operációs rendszerévé nőtte ki magát.

2.) Exxon Mobil

1.) Apple


Az Apple-t 1977-ben alapította Steve Jobs, aki később ikonikus vezetővé vált. A technológia szektor innovátorának tartott amerikai vállalat trendi termékeivel valóságos rajongótábort gyűjtött maga köré, nincs még egy olyan cég a világon, aminek a termékbevezetéseinél egy nappal korábban már sorban állnának a vásárlók. Az Apple fogyasztói elektronikai termékek komplett portfolióját kínálja: a személyi számítógépek piacán a Macintosh-vonallal van jelen, az iPhone-nal az okostelefonok, az iPaddel pedig a táblagépek piacán hódít.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük